Am fost Erasmus

Dacă ai fost student Erasmus, poți să-ți împărtășești impresiile aici!

 

Experienţa petrecută în Cipru, vara 2012, a fost pentru mine una de neuitat. Nu doar că am acumulat experienţă internaţională în domeniul turistic, dar am reuşit să-mi dezvolt o serie de aptitudini atât profesionale cât şi personale. Mi-am desfăşurat activitatea alături de o echipă frumoasă, multiculturală (ciprioţi, bulgari, români, suedezi) şi unită. Am reuşit împreună să facem din fiecare zi o experienţă plăcută. Desigur că peisajul mediteranean a fost unul mirific şi deşi temperaturile depăşeau de cele mai multe ori 40°C, claritatea şi albastrul mării erau o alinare. În concluzie, această experienţă mi-a fost deosebit de folositoare, am întâmpinat uneori şi greutăţi, dar pe ansamblu, s-a meritat pe deplin faptul că am reuşit să ajung acolo. Despărţirea de oamenii şi prietenii pe care i-am cunoscut acolo a fost grea şi m-aş întoarce oricând cu cea mai mare plăcere.

 Simona Balea, master ADT, anul II, Louis Nausicaa Beach, Protaras, Cipru

 “I’ve enjoyed this experience in the Faculty of Geography, UBB. I’ve learnt and improved another language and I’ve met a lot of interesting people with different customs and ideas. The teachers were very kind and willing, They helped me and gave me some advices. I think this is an experience than everyone has to try!!!”

 Vittoria Vandelli, Erasmus student from Modena, Italy

 Student Erasmus în Poznan. Călătorii şi şanse de a vedea lucruri inedite, studiul într-un mediu universitar diferit, cunoaşterea unei ţări şi a unei culturi diferite, participarea la diverse competiţii sportive şi evenimente culturale, legarea unor prietenii de lungă durată, toate acestea desfăşurate pe durata a 6 luni. 6 luni ce au făcut ca experienţa Erasmus să constituie modalitatea ideală de a da noi dimensiuni vieţii de student.

 Gheorghe-Dan Barabaş, ADT 2012, Poznan, Polonia

Am avut o bursa de 3 luni in perioada doctoratului pentru a efectua un stagiu de practica la Asociatia Hispano-Romana din Castilla La Mancha, in orasul Ciudad Real, anul universitar 2009-2010 Mie personal bursa Erasmus mi-a oferit ocazia de a aprofunda aspecte legate de situatia emigrantilor romani din Spania si m-a pus in contact cu problemele si proiectele asociatiilor romanilor din diaspora. In perioada respectiva am avut posibilitatea de a studia in calitate de student Erasmus la Biblioteca Universitatii Castilla La Mancha, unde am gasit lucrari interesante legate de migratia internationala care este subiectul tezei mele de doctorat. Cred ca bursele Erasmus ofera studentilor posibilitatea de a-si testa limitele si capacitatile la nivel academic international. In acelasi timp o bursa Erasmus este o oportunitate deosebita de a cunoaste o alta cultura si de a stabili relatii de prietenie cu studentii din alte tari.

 Petre Măran, doctorand, Ciudad Real, Spania

I spent an amazing erasmus-year in Cluj and studied at the faculty of geography. Besides regular courses like political geography, hydrology or didactics of geography, I attended several excursions which were offered by the faculty. The organization and enrollment to all of these activities were easy and the staff was always extremely helpful. Furthermore I benefited from visiting professors (e.g. a professor of the instiute for southeast european studies in vienna) who offered several compact courses during the year. Another advantage is that you have the chance to experience many geographical issues in reality for example the urban and rural development, physical geography (karst formations, ….) and much more. To summarize: Romania and especially Cluj is a great place to be and to study, especially to study geography!

Niels Heimann, Erasmus student from Bonn, 2008

Stagiul ERASMUS a fost una din cele mai frumoase experiente din viata mea. Evident a fost o perioada intensiva, in care a trebuit sa invat si sa muncesc foarte mult si din cauza faptului ca cunostintele mele de limba nu erau la nivelul necesar, pentru a studia in germana. Cu toate acestea, faptul ca totusi am reusit si totul a decurs cu bine mi-a adus satisfactii inzecite atat pe plan profesional cat si pe plan personal. Dupa terminarea programului ERASMUS am fost acceptata sa studiez mai departe la Universitatea din Würzburg si acum ma aflu in pragul de a-mi scrie dizertatia si de a termina un masterat aici. Tot prin intermediul studiului in Würzburg am reusit sa primesc un loc de practica pe o perioada de 6 luni la o firma internationala. Deci pot sa afirm, ca programul ERASMUS mi-a schimbat total viata si mi-a adus cele mai mari realizari. Sincer, va recomand tuturor sa nu ratati sansa, daca aveti ocazia de a participa la Programul ERASMUS. Sunt sigura, ca la fel ca si toti ceilalti stundenti ERASMUS, pe care i-am cunoscut, nu o sa regretati 🙂 Mult succes ! 

Nicoleta Marusca (bursiera ERASMUS in Würzburg, Germania din octombrie 2010 pana in august 2011)

Universitatea Babes-Bolyai mi-a oferit ocazia unei mobilitati Erasmus in Italia, la Universitatea din Modena. Fara sa imi dau seama, mobilitatea a constituit un punct de plecare atat spre dezvoltarea mea profesionala, cat si a competentelor lingvistice si interculturale. Am petrecut 1 an intr-un mediu academic de exceptie, stimulator pentru stiinta, facand cursuri la nivel europen si avand ocazia sa cunosc studenti din toata lumea. Fiind student in departamentul Earth Science, nu am pierdut nici o aplicatie de teren cu staff-ul profesoral si colegii de la Modena, astfel am facut cercetari de teren in Alpii Dolomitici, in zona Lacului Garda, in lunca raului Po si in Apenini Nordici. Prieteniile si relatiile cu studentii intalniti in Modena au ramas la fel ca in timpul stagiului, unii dintre ei venind la Cluj-Napoca pentru studii. Caracterizat de catre unul dintre coordonatorii erasmus din Cluj-Napoca ca fiind ceva unic, stagiul meu erasmus s-a dovedit a fi mai mult decat atat, deschizandu-mi orizontul gandirii si acceptarii a ceea ce este nou in viata mea. Prin urmare, experienta care am avut-o prin programul erasmus mi-a schimbat directia si planurile de viata, acum aflandu-ma din nou la Modena, ca doctorand.

Nistor Margarit, Modena, 2011