Felvételi tájékoztató – alapképzés

Kedves jelölt!

Először is köszönjük szépen, hogy minket választottál a felsőoktatási képzésed céljából. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a felvételi on-line rendszerben zajlik. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a következőkben.

Előiratkozás.

Ennek során tulajdonképpen a felvételi űrlap kerül kitöltésre amely tartalmazza személyes adataidat és a választott szakokat is. Nagyon fontos az adatok pontos kitöltése, lépésről lépésre figyelmeztetünk erre.

Először is kattints az IRATKOZÁS szóra, ennek hatására megnyílik a Babeș-Bolyai Tudományegyetem beiratkozási felülete. A bal felső sarokban a megfelelő zászlóra kattintva kiválaszthatod a használandó nyelvet. A következő ablakban el kell fogadni az adatok feldolgozására vonatkozó nyilatkozatot (Declarație de Consimțământ). Ez csak a legelején, egyszer fog megjelenni.

Az első ablakba be kell írnod a személyi számodat (CNP), írás közben ez láthatóvá tehető ha a Show előtti négyzetet kipipálod. Nagyon fontos a szám helyes beírása. Utána a BEIRATKOZÁS gombra kattintva kezdheted el a személyes adataid feltöltését. Több oldalon keresztül lehet haladni, mindig a jobb alsó részen lévő Mentés és kitöltés folytatása gombra kattintva lehet tovább lépni. Sok esetben a helyes válasz kiválasztható a megjelenő listából. Közben az oldal tetején lehet követni a folyamatot. Ha valami üresen marad nem lehet tovább lépni. Bármikor vissza lehet lépni az előző oldalra. Nagyon fontos az e-mail cím pontos megadása. A továbbiakban erre a címre fogsz kapni értesítéseket amelyekre szükséged lesz a beiratkozási folyamatban. Ugyanezen a címen tud kapcsolatba lépni veled a felvételi bizottság. Ugyancsak nagyon fontos a telefonszámod helyes megadása.

A “Tanulmányok” résznél kell beírni az elvégzett iskola adatait valamint az érettségi diploma adatait. Amennyiben még nem rendelkezel diplomával akkor az iskolától kapott igazolás (Adeverința de bacalaureat) adatait kell feltölteni. Nagyon fontos, hogy ne maradjanak üres mezők, vagy 0 vagy – legyen bennük!

Ha már végeztél egy egyetemet, ezt meg kell jelölnöd. Ebből kifolyólag a továbbiakban csak fizetéses helyre pályázhatsz. Ha nem végezted el az egyetemet, de az első éven ingyenes helyen voltál, akkor is csak fizetéses helyre pályázhatsz, de a továbbiakban lesz lehetőséged átmenni ingyenes helyre. A törvények értelmében mindenkinek egy képzési ciklusra van joga ingyenesen.

Az “Opciók” résznél kell megjelölni a választott szakokat. A Földrajz kar (Facultatea de Geografie) és képzési forma (Alapképzés – Licența) kiválasztása után ki kell választatni a kívánt szakot a Felvételire meghirdetett szakok listából. A kiválasztott szak tanulási formái bekerülnek az alsó ablakba. Itt két lehetőség van: ingyenes hely (BUGET) és fizetéses hely (TAXĂ). Ki kell választani a megfelelőt majd meg kell nyomni a Szak hozzáadása gombot. Ennek hatására a kiválasztott lehetőség bekerül a lenti ablakrészbe ahol már csak az általad kiválasztott lehetőségek vannak. A jobb oldali gombok segítségével be kell állítani a végleges sorrendet, illetve ki is lehet törölni betöltött sorokat. Nagyon fontos, hogy az itt megadott sorrend végleges marad, ezt a továbbiakban nem lehet megváltoztatni. A beiratkozás további lépései során szükséges lesz kitölteni a Földrajz kar saját beiratkozási lapját, ahol az opciókat ugyanabba a sorrendbe kell helyezni. Erre még később visszatérünk. Továbbá fontos megjegyezni, hogy utólag nem lehet újabb opciókat betenni. Tehát ha valaki nem jut be ingyenes helyre egy adott szakon, csak abban az esetben kerülhet át fizetéses helyre ha ezt a szándékát itt megjelölte! Tehát nagyon alaposan gondold át az itt bejelölt dolgokat!

Mentés és kitöltés folytatása gomb megnyomása után megjelenik egy összefoglaló a feltöltött adatokról. Ezeket alaposan le kell ellenőrizni. A Vissza gombot megnyomva még vissza lehet menni és módosítani adatokat. Ha elkészültél, az Adatok jóváhagyása gomb megnyomása után létrejön egy pdf dokumentum az előbb feltöltött adatokkal. Ezt a dokumentumot le kell tölteni, kinyomtatni majd aláírni. Utána a dokumentumot elektronikus formába kell alakítani és majd a későbbiekben feltölteni. Ugyanakkor létrejönnek a belépési adatok amelyeket érdemes lementeni. Ezek segítségével lehet majd folytatni a beiratkozást de már csak a beiratkozási időszakon belül, ami a Földrajz kar esetében július 9-től július 15-én 15 óráig! A kinyomtatott dokumentumot meg kell őrizni, mert majd szeptemberben eredetiben be kell adni.

Beiratkozás

Az előző lépés végén kaptál egy e-mailt amiben megtalálhatók a belépési adatok. A felhasználónév az e-mail címed, a jelszó pedig a személyi számod. Amennyiben nem kaptál értesítést valószínűleg az e-mail cím lett hibásan megadva. Erre nagyon oda kell figyelni! Ha a levélben kapott linkre kattintasz, közvetlenül a belépési ablakba kerülsz. Ha az első lépésnél megadott IRATKOZÁS gombbal lépsz be, akkor a már ismert felület jelenik meg és annak az alján lesz a LOGARE, ide kell beírni a felhasználó nevet (Username) és a jelszót (Password).

Sikeres belépés után megjelenik egy felület, amelynek a bal oldalán sorba vannak helyezve a követendő lépések. Legfelül egy Információk oldal van ahol a bizottság elérhetőségei valamint a legfontosabb határidők jelennek meg. 

I. lépés – Dokumentumok feltöltése

Amint az adott oldalon le van írva csak 3 típusú állományként lehet dokumentumot feltölteni: pdf, jpg vagy png. Egy állomány mérete nem lehet nagyobb, mint 2 MB.

Amint egy dokumentum feltöltésre kerül, automatikusan kap egy nevet, amely tartalmazza a jelölt nevét, így fog megjelenni az adatok között a felvételi bizottságnál. A dokumentum típusát a felső ablakban kell kiválasztani (Tip document), majd megkeresni az illető állományt. Sikeres feltöltés után tovább lehet menni a következő dokumentumra.

A következő dokumentumokat kell feltölteni: 

Anexa 1 – Fisa de inscriere – ezt a dokumentumot az előiratkozás során hozta létre a program, az első lépés végén. Ezt kell kinyomtatni, aláírni majd ide feltölteni.

Anexa 2 – Fisa de admitere cu optiuni – ez lesz a tulajdonképpeni, kari beiratkozási lap. Ezt a dokumentumot innen lehet letölteni. Ez egy két oldalas dokumentum amit nagyon fontos pontosan kitölteni. A személyes adatok után fel vannak sorolva a kar kínálatában szereplő szakok (Specializarea), az oktatási vonal (Linia de studiu – Română/Maghiară/Germanăvalamint az oktatási forma (Forma de învăţământ cu frecvență (ZI) – BUGET/TAXĂ) táblázat formájában.

A táblázat megfelelő cellájába be kell írni számokkal (1, 2, 3 stb.) az opciók sorrendjét ugyanabban a sorrendben ahogy azt az előiratkozáskor az opcióknál beírtad. Nagyon fontos, hogy az opciók sorrendje megegyezzen. Ezen a dokumentumon nem fogadunk el javításokat, tehát ha valamit elírtál akkor írd újra. Csak tiszta, javításmentes dokumentumot fogadunk el! Ezt is alá kell írni és úgy feltölteni.

Diploma de bacalaureat/Adeverinta bacalaureat – ide kerül be az érettségi diploma vagy az azt helyettesítő dokumentum. Ha ez több oldalas lehetőleg egy pdf-ben legyen, de ha fényképezed, külön oldalanként is be lehet küldeni. A diploma mellékletét – Foaie Matricola – is fel kell tölteni, ez is két oldal.

Certificatul de nastere – születési igazolvány; 

Carte de identitate – személyi igazolvány;

Adeverinta medicala tip – orvosi igazolvány;

Alte documente – egyéb dokumentumok. Ide a következő dokumentumok kerülhetnek be:

  • Szándéknyilatkozat – ez egy kötelező dokumentum ami tulajdonképpen a felvételi első követelménye és kizáró jellegű. Egyetlen nyilatkozatot kell kitölteni oktatási vonalanként, a választott szakok számától függetlenül. Ezt is aláírva kell feltölteni. Letölthető itt.
  • Beiratkozási díj mentesítési igazolás –  részletes magyarázat található itt.
  • A beiratkozási díj befizetésének bizonylata – abban az esetben ha nem lehet on-line befizetni (ha a befizetés postán vagy banki átutalással történt). Ebben az esetben nagyon fontos a banki vagy postai utalványra feltüntetni a következő szöveget: Admitere Facultatea de Geografie
  • Földrajz versenyen szerzett diploma részletes magyarázat található itt.
  • Árvaházból származó jelölt esetén az ezt igazoló dokumentumok.

Az állományok/dokumentumok feltöltése után meg kell nyomni a Finalizare incarcare documente gombot az oldal alján. Ez után a feltöltött dokumentumokat már nem lehet módosítani. 

II. lépés – Fizetés

A felvételi szabályzat értelmében a felvételi vizsgadíj – melynek értéke 170 lej – két részből áll: iratkezelési díj (50 lej) és beiratkozási díj (120 lej). A megfelelő összeg beírása és a FIZETÉS gomb megnyomása után továbbléphetünk a más alkalmazásokból már ismert biztonságos fizetési oldalra ahol bankkártya segítségével kifizethető a vizsgadíj. A bankkártya nem kell feltétlenül a jelölt saját kártyája legyen.

Akinek nincs lehetősége erre az on-line fizetési módra, az befizetheti az összeget postai úton vagy banki átutalással. A számla adatai: RO35TREZ21620F330500XXXX, Trezoreria filiala Cluj.  Rendkívül fontos megjelölni a fizető személy (a beiratkozó) nevét valamint a következő szöveget: Admitere Facultatea de Geografie.

III. lépés – Beiratkozási státus

Ennél a pontnál lehet követni a beiratkozás állapotát, státusát. Itt többféle lehetőség jelenhet meg. 

  • Dosarul nu a fost verificat de Comisia de admitereA felvételi bizottság nem dolgozta fel az iratcsomót. – ez azt jelenti, hogy a bizottság még nem ellenőrizte le a beküldött dokumentumokat. Később újra meg kell nézni a Státust;
  • Dosarul a fost verificat de Comisia de admitereA felvételi bizottság ellenőrizte az iratcsomót. – ez azt jelenti, hogy az iratcsomó ellenőrzése folyamatban van.  Később újra meg kell nézni a Státust;
  • Dosarul a fost respins de Comisia de admitereA felvételi bizottság nem fogadta el az iratcsomót. A bizottság az ellenőrzés során valamit nem talált rendben. Ebben az esetben meg kell nézni a levelezési címet, valószínűleg érkezett valamilyen üzenet a problémával kapcsolatban. Mindenképpen kapcsolatba kell lépni a bizottsággal az admit.geo@ubbcluj.ro címen vagy a 0264-431865 telefonszámon.
  • Ați fost înscris! Verificați, vă rog, fișa de înscriere. Dacă aveți întrebări referitoare la aceasta, vă rog luați legătura cu comisia de admitere a facultății. – A beiratkozás sikeres volt! Kérjük ellenőrizze a beiratkozási lapot. Amennyiben erre vonatkozó kérdései vannak, kérjük vegye fel a kapcsolatot a kari felvételi bizottsággal. Az előbbi szöveg alatt megjelennek a legfontosabb adataid és az előiratkozáskor megjelölt opciók. Ezeket kéne leellenőrizni, hogy egyezzenek meg a beiratkozáskor megadott adatokkal. Megjelenik a versenyvizsga igazolvány száma is.

A beiratkozás befejezettnek tekinthető amint a jelölt megkapta a Versenyvizsga igazolvány számát. Ezzel a számmal fogja megtalálni magát a felvételi eredmények listáján, 2020 július 16-án, 17 óra után. Ezen a listán nem jelennek meg nevek! Itt derül ki, hogy a megadott opciók közül melyikre kerültél be. 

IV. lépés – Felvételi visszaigazolása

A bejutott jelölt el kell fogadja/vissza kell  igazolja a helyet amelyre bejutott. Ehhez fel kell töltenie egy On-line Tanulmányi szerződést a 2020 szeptember 11-14 közötti időszakban legkésőbb 15 óráig. Erről később jelennek meg további információk. 

A bejutott és visszaigazolt jelöltek le kell tegyék az eredeti iratokat tartalmazó iratcsomót (mindazokat a dokumentumokat amiket az előzőekben feltöltött) kiegészítve az eredeti Tanulmányi szerződéssel (két példányban) és két darab 3/4 cm-es fényképpel. Ezeket az iratokat  a 2020 szeptember 21-25 közötti időszakban, 9-15 óra között lehet benyújtani a Földrajz kar székhelyén, Kolozsváron. Azok a jelöltek akik a kihelyezett tagozatok valamelyikére jutottak be, ezek székhelyén kell leadják az iratokat (Gyergyószentmiklós, Beszterce, Máramarossziget vagy Zilah).

Amennyiben az eredeti iratok nem kerülnek leadásra a megadott időpontban vagy az eredeti iratok nem egyeznek meg az előzőleg feltöltött iratokkal, a jelölt elveszíti a helyét!