Dendrocronologia are ca obiect de studiu inelele anuale ale arborilor și urmărește extragerea informației conţinute în acestea privitor la condițiile de mediu care au influenţat creșterea arborilor dintr-un areal. Inelele arborilor sunt considerate arhive naturale valoroase ce oferă multiple posibilități de reconstituire a diverselor fenomene naturale, mai ales a celor cu potențial distructiv (hazarde naturale).
Dendrogeomorfologia utilizează inelele anuale ale arborilor perturbaţi de diverse procese geomorfologice (avalanșe de zăpada, alunecări de teren, etc.) cu scopul de a reconstitui spațial şi temporal activitatea acestor procese.
Școala de vară „DENDROGEOMORFOLOGIE” oferă cadrul adecvat pentru familiarizarea cu metodele și tehnicile de analiză a inelelor anuale ale arborilor în scopul reconstituirii hazardelor geomorfologice, îndeosebi a celor din arealele montane.
Programul școlii de vară include:
Prezentări cu caracter introductiv privind:
hazardele naturale specifice arealelor montane;
dendrogeomorfologia: principii, metode, tehnici de lucru specifice în teren și în laborator; aplicații dendrogeomorfologice;
Aplicație de teren (Munții Parâng): eșantionarea arborilor din culoarul de avalanșe de zăpadă.
Activități în laborator: pregătirea eșantioanelor și analiza lor; reconstituirea anilor-eveniment avalanșe de zăpadă;
Prezentarea rezultatelor obţinute.
Pe durata şcolii de vară, participanții vor parcurge toate etapele specifice conceperii și realizării unui studiu dendrogeomorfologic: formularea obiectivelor studiului, eșantionarea arborilor, analiza eșantioanelor, reconstituirea spațio-temporală a fenomenului studiat, prezentarea rezultatelor.
La finalul școlii de vară participanții vor primi certificatul de participare.
Participanți: Tineri Geomorfologi, în limita a maximum 20 locuri. Pentru primii 14 Tineri Geomorfologi studenți (nivel licență) înregistrați se asigură cheltuielile de cazare, transport (aplicație de teren) și masǎ. Participanții Tineri Geomorfologi care nu mai dețin statutul de student – nivel licență vor acoperi cheltuielile de cazare, transport (în teren) și masa din surse proprii (cost estimativ de 250 lei).
Data limita de înregistrare : 11 octombrie 2020
Date necesare pentru înregistrare: numele şi prenumele, universitatea, facultatea, specializarea, anul de studii (în cazul participanților studenți), adresa e-mail de contact. Acestea se trimit la: